Λαχανοντολμάδες

Υλικά

1 μεγάλο τρυφερό λάχανο περίπου 11/2 κιλό
300 γρ χοιρινό κιμά
300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ ρύζι γλασέ
3 κουτ γλυκού αλάτι
¼ γρ κουτ γλυκού πιπέρι μαύρο
¼ κουτ γλυκού μπαχαρι τριμμένο
50 γρ κουκουνάρι (προαιρετικό)
Χυμό από ένα λεμόνι για την γέμιση και
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια για το βράσιμο
300 ml ελαιόλαδο
Νερό ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ζεματάμε σε βραστό νερό αφαιρώντας σταδιακά τα φύλλα που έχουν μαλακώσει και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Ετοιμάζουμε την γέμιση σοτάρουμε ελαφρά τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο , το κρεμμύδι και το κουκουνάρι ,προσθέτουμε το ρύζι , τον μαϊντανό ,το αλάτι   το μπαχάρι και το πιπέρι.
Παίρνουμε ένα- ενα τα φύλλα και γεμίζουμε τοποθετώντας στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουτ γέμιση τυλίγουμε   κλείνοντας τα πλαϊνά ώστε να γίνει ενα όμορφο μικρό ρολό ,αλλά όχι πολύ σφιχτό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα κάτω - κάτω βάζουμε σκληρά φύλα από το λάχανο και πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες, τούς σκεπάζουμε με ένα πιάτο , προσθέτοντας το ελαιόλαδο , το λεμόνι και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα.