Μουσακάς

Υλικά
 
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. τυρί τριμμένο
½ κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες πάχους  1 εκατοστού.
½ κιλό μελιτζάνες κομμένες σε φέτες  πάχους 1 εκατοστού
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ.  σούπας ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι - πιπέρι
Ηλιελαιο για  τηγάνισμα
200 γρ. Ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
 
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο με τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε για ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
 
Για τη σάλτσα Μόρνε
 
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
2000 ml φρέσκο γάλα
11/2 κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
3 αυγά (χτυπημένα)
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
 
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες, μετά τις μισές μελιτζάνες,  τον κιμά, τις
υπόλοιπες μελιτζάνες, το τυρί, ρίχνουμε την σάλτσα Μορνέ και πασπαλίζουμε με τυρί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 190 Κελσίου μέχρι να ροδίσει (1 ώρα περίπου).