ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ( ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΉ ΣΑΜΙΏΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο 1300 γρ
100 γρ κιμά μοσχαρι ή χοιρινό
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
200 γρ ρύζι κίτρινο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
εστραγγόν
100 μλ ελαιόλαδο
2 κουταλάκια τσαγιού πάστα ντομάτας
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλένουμε πολυ καλά το κοτόπουλο και ανοίγουμε με το χέρι μας το δέρμα ανάμεσα στα πόδια , ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και το βάζουμε σε ενα ταψί.
Βάζουμε σε μπώλ τις πατάτες τις αλατίζουμε ,προσθέτουμε πιπέρι λίγο εστραγγόν, σκόρδο ,ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για λίγο.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τον κιμα, έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ,ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ,παράλληλα , προσθέτουμε αλάτι -πιπέρι , λίγο εστραγγόν , τον μαιντανό και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί το ρύζι.
Χαμηλώνουμε την φώτια και βράζουμε μέχρι το ρύζι να αποροφήσει όλο το νερό.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Με ένα μεγάλο κουτάλι πέρνουμε την γέμιση και γεμίζουμε την κοιλιά και τα πόδια του κοτόπουλου .Προσθέτουμε λίγο νερό στην κοιλιά του κοτόπουλου και κλείνουμε με μια (οδοντογλυφίδα ή ενα καλαμάκι για σουβλάκι ).
Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί και βάζουμε τις πατάτες γύρω απο αυτό.
Σε ένα λίτρο νερό διαλύουμε την πάστα ντομάτας και το ρίχνουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 220 κελσίου για 1.30 ώρα ανοίγουμε το ταψι και ελέγχουμε το νερό, αν έχει στεγνώσει προσθέτουμε ακόμη λίγο,σκέπάζούμε με το αλουμινόχαρτο μόνο το κοτόπουλο οχι τις πατάτες και συνεχίζουμε άλλη 1 ώρα στους 170 κελσίου.