Ορεκτικα
Κροκέτες πατάτας , με κατσικίσιο τυρί και σάλτσα ψητής κόκκινης πιπεριάς   Υλικά για 35 τεμάχια 500 γρ πατάτες κομμένες και βρασμένες σε αλατισμένο νερό που έχουμε ρίξει 1 σκελίδα σκόρδο και ένα κομμάτι τζίντζερ για άρωμα . 50 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο 100 γρ τυρί κατσικίσιο τριμμένο 2 κρόκους Μαύρο πιπέρι , λίγο τριμμένο Κάρδαμο , κόλιανδρο . Στραγγίζετε τις…
Υλικά   150 γρ Φέτα 150 γρ Ροκφόρ 8 λιαστές ντομάτες 50 γρ κουκουνάρι σοταρισμένο 50 γρ σουσάμι ψημένο   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Ψήνετε το σουσάμι ελαφρά το βάζετε σε ταψί και το αφήνετε να κρυώσει. Τρίβετε σε μπολ την φέτα και το ροκφόρ ,ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και προσθέτετε το κουκουνάρι , ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά , και…
Υλικά   8 πιπεριές Φλωρίνης 250 γραμμάρια τυρί κρέμα Λίγο αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ φρέσκο τριμμένο   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Ψήνουμε τις πιπεριές σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά και τις ρίχνουμε καυτές όπως είναι σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις ρίχνουμε μαζί με το τυρί , το αλάτι ,το πιπέρι και το τζίντερ σε…
Υλικά 300 γρ αμπελόφυλλα (τα ζεματάμε) 2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ για γεμιστά (το πλένουμε 2-3 φορές και το στραγγίζουμε ) 11/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 11/2 κουτ γλυκου αλάτι ¼ κουτ γλυκου πιπέρι 1 ματσάκι μαϊντανό 1 ματσάκι άνηθο 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια Εκτέλεση Βάζουμε σε μπόλ το ρύζι , τα κρεμμύδια…
Υλικά   6 πατάτες μέτριες 1 μικρό ξερό κρεμμύδι 4 φρέσκα κρεμμύδια ½ κουτ. γλυκού πιπερόριζα ½ κουτ.  γλυκού μοσχοκάρυδο 0,25 γραμ. σαφράν 6 κουτ. σούπας τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί ή αλεύρι 1 αυγό Αλάτι –πιπέρι   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Βράζετε και στραγγίζετε τις πατάτες,  καθαρίζετε από το φλούδι και τις κάνετε πουρέ. Βάζετε τον πουρέ σε ένα τηγάνι χωρίς βούτυρο…
Υλικά για την γέμιση   1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5-6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ½ κιλό φέτα τριμμένη 6 αυγά χτυπημένα 100 ml ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι γάλα ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο   Εκτέλεση   Σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο, το σπανάκι και τα κρεμμύδια, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε …
Υλικά   200 γρ. ρεβύθια αλεσμένα (να έχουν μείνει 12 ώρες στο νερό για να φουσκώσουν) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 600 ml νερό ή σόδα (αναψυκτικό) 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κουτ. γλυκού αλάτι ½ κουτ. γλυκού πιπέρι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα  και Ένα ποτήρι…
Υλικά   3 φέτες ψίχα ψωμιού (τις μουσκεύουμε και μετά τις στύβουμε πολύ καλά) 6 σκελίδες σκόρδο 50 γρ. καρύδια 1 ¼ποτήρι ελαιόλαδο 2 κουτ. σούπας ξύδι ¼ κουτ. γλυκού αλάτι   Εκτέλεση   Βάζουμε το σκόρδο και τα καρύδια στο μπλέντερ  τα τρίβουμε, προσθέτουμε το ψωμί και δουλεύουμε συνεχώς το μείγμα.  Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και σιγά –σιγά…
Υλικά   300 γρ. γιαούρτι  πλήρες 2 αγγούρια ( ακαθάριστα) 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες Άνηθο ψιλοκομμένο(προαιρετικά) 1 ½κουτ. γλυκού αλάτι 80 γρ ελαιόλαδο Λίγο πιπέρι Λίγη ρίγανη   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Τρίβουμε τα αγγούρια και τους ρίχνουμε το αλάτι. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά  να στραγγίσουν. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το στραγγισμένο πια αγγούρι, το σκόρδο λιωμένο, το πιπέρι, την ρίγανη, …
Υλικά   ½ κιλό αλεύρι 1 κουτ. γλυκού αλάτι 10 γρ. φρέσκο βούτυρο ½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο 20 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή ½ κουτ. γλυκου ζάχαρη 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι,  κάνουμε ένα λακκάκι και ρίχνουμε το αλάτι .το βούτυρο ,το ελαιόλαδο  , ανακατεύουμε   και   διαλύουμε  την μαγιά…
Υλικά 400 κιλό φέτα 200 γιαούρτι πλήρες 80 γρ γάλα 60 γρ ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο 4 πιπερίτσες τσίλι Ι κόκκινη πιπεριά 2 πρέζες ρίγανη 2 κουτ γλυκιά πάπρικα   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Κόβετε σε φέτες τις πιπεριές ,το σκόρδο . Βάζετε ολα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα να…
Για την ζύμη   2 ½ φλιτζάνια αλεύρι 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγιά 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι  χλιαρό νερό ½ κουταλάκι αλάτι Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.   Για την γέμιση   200 γραμ. φέτα 200 γραμ. ανθότυρο 200 γραμ. άσπρο φρέσκο τυρί…
Υλικά 250 γρ. τυρί φέτα κομμένη σε χοντρές φέτες 1 μέτρια σε μέγεθος ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους Λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 6-7 φυλλαράκια βασιλικού Ρίγανη, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή και λίγο ελαιόλαδο.   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Βάζετε σε μικρό σκεύος (πυρίμαχο ή πήλινο) τη φέτα, απλώνετε πάνω την ντομάτα, το σκόρδο, την πιπεριά, τα…
Υλικά 2 φύλλα κρούστας 160 γρ φέτα 2 φέτες προσούτο Λιγο σουσάμι     ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Τοποθετούμε την κρούστα σε πάγκο και διπλώνουμε στην μέση, βάζουμε μια φέτα προσούτο το τυρί και την δεύτερη φέτα απο το προσούτο.κλείνουμε σαν φάκελο και τον βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με την πλευρά που κλείσαμε απο κάτω, ψήνουμε στους 250 κελσίου για 10 λεπτά,…
Υλικά 1 χταπόδι (χτυπημένο) περίπου 1200-1500 γρ. 6 κόκκους μπαχάρι 2 φύλλα δάφνης 2 σκελίδες σκόρδο 6 Κόκκους  μαύρο πιπέρι 1 ποτήρι κρασιού δυνατό ξύδι και 50  ml Ελαιόλαδο Καραμελωμένο  ξύδι βαλσαμικό Βοηθητικό υλικό (αλουμινόχαρτο )   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15-20 λεπτά . Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο  την βάση του ταψιού, πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε…
Υλικά   500 γρ αλεύρι σκληρό 1 ½ κουτ γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη 325 γρ χλιαρό νερό 12 γρ μαγιά 80 γρ ελαιόλαδο   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   Βάλτε την μαγιά με το 1 κουταλάκι ζάχαρη σε λίγο απο το χλιαρό νερό,ανακατέψτε και περιμένετε για πέντε λεπτά. Σε ζυμωτήριο βάλτε το αλεύρι ,το αλάτι , το ελαιόλαδο και αναμείξτε για…